Documentaire De Huisman

Een streek vol molens. Een actieve vereniging van liefhebbers. Jonge, gedreven ambachtslieden.In deze film wordt de volledige restauratie en reconstructie getoond van een van de prachtige molens van de Zaanse Schans: De Huisman, beroemd vanwege de Zaanse Mosterd die hier jarenlang is geproduceerd. De restauratie duurde ruim anderhalf jaar en in deze film volgen we de herbouw tijdens alle seizoenen. Via jonge eendjes in de lente, een warme zomer, stormachtige herfst en een sneeuwrijke winter. We kijken mee over de schouders van de ambachtslieden terwijl zij schaven, zagen en timmeren. Technische moeilijkheden en verschillen van inzicht tussen de belanghebbende partijen worden duidelijk. Het gehele proces heeft geleid tot een unieke documentaire, een document van het ambacht van molenmaker en een eerbetoon aan traditioneel vakmanschap.

 

Specerijenmolen De Huisman is één van de meest gefotografeerde molens van Nederland en staat bekend als de mosterdmolen waar de beroemde Zaanse Mosterd werd geproduceerd. Jaarlijks trekken duizenden toeristen naar de beroemde Zaanse Schans om de molens en typische Zaanse huisjes te bewonderen.

 

Vereniging De Zaansche Molen is eigenaar van De Huisman en heeft het initiatief genomen tot een omvangrijke en noodzakelijke restauratie.

 

De restauratie is uitgevoerd door Bart Nieuwenhuijs en zijn team, specialisten in 17e en 18e eeuwse Zaanse houtbouw.

 

Wendy van Wilgenburg heeft het initatief genomen om deze restauratie, die ruim anderhalf jaar duurde, volledig in beeld te brengen en hier een lange documentaire over te maken met als belangrijkste thema's ambacht, inzicht en authenticiteit.

site by swell.nl